İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Kampüsü'nde düzenlenen "Yapay Zeka, Dijitalleşme ve Büyük Veri Toplantısı"na YÖK Başkanı Erol Özvar, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Burhaneddin Sandıkçı, 20 üniversitenin rektörleri ve birçok kişi katıldı.
Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarının Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu belirtti. Bu alanlardaki gelişmelere paralel olarak iş dünyasında nitelikli insan gücüne olan ihtiyacın arttığını vurgulayan Özvar, yeni lisans ve ön lisans programlarının açılmasının bu ihtiyacı karşılamayı amaçladığını ifade etti.
Özvar, toplamda 21 lisans ve 50 ön lisans programının açılacağını ve bu programların ÖSYM Kılavuzu'na dahil edileceğini açıkladı. Ayrıca, istihdam odaklı programların öne çıktığına ve gereksiz programların kaldırıldığına dikkat çekti.
Yeni bir eğitim modeli üzerinde çalıştıklarını belirten Özvar, bu modelde kapasitesi yüksek üniversitelerin koordinatörlüğünde bazı derslerin merkezi olarak verileceğini açıkladı. Bu sayede, üniversiteler arasında bilgi paylaşımı ve nitelikli eğitim imkanlarının artırılması hedefleniyor.
YÖK Başkanı, açılacak yeni programlara özel sektör temsilcilerinin de görüşlerini aldıklarını ve öğrencilerin çağın gereksinimlerine uygun şekilde yetiştirilmesini amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Ayrıca, Siber Güvenlik Mühendisliği programının yükseköğretim sistemine yeni bir açılım getireceğine inandığını belirten Özvar, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde bu programın açılacağını ve mevcut Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği programının "Robotik ve Otonom Sistemler Mühendisliği" olarak yapılandırılacağını açıkladı.
Özvar, açılacak yeni lisans ve ön lisans programlarının detaylarını da paylaşarak, bu programların Türkiye'nin dijital dönüşüm sürecine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
Muhabir : Süleyman ÖNK