Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafından yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, oltalama, bankacılık oltalama, zararlı yazılım ve siber saldırılar altında 330 binden fazla zararlı bağlantının tespit edilerek kontrol edildiğini ve altyapı seviyesinde erişim engeli getirildiğini belirtti.
Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Türkiye genelinde siber güvenlik anlayışını geliştirmek ve siber tehditleri önlemek amacıyla faaliyet gösteriyor. Bakan Uraloğlu, USOM'un ulusal güvenlik ve koordinasyon sağlamak adına önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.
Uraloğlu, kritik sektörlerde ulusal siber güvenliğe yönelik organizasyonun şekillenmesini sağlayan SOME'lerin kurulduğunu ve ülkede 7 bin 750 siber güvenlik uzmanının görev yaptığını belirtti.
İnternetin gündelik hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte siber saldırıların da arttığını söyledi. Oltalama saldırılarının kullanıcıları yanıltıcı mesajlar ve web siteleri aracılığıyla hedef aldığını dile getirdi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'deki kritik kurumların tehditlere karşı uyarılarak gerekli önlemlerin alınması için çalışmaların sürdüğünü ve 2023 yılında 105 binden fazla zararlı bağlantının engellendiğini açıkladı.
Siber güvenlikle ilgili sürekli olarak yeni yöntemlerin geliştirildiğini vurgulayan Uraloğlu, USOM'un operasyonel faaliyetleri kapsamında tehdit istihbaratı ve yeni saldırı yöntemlerinin takip edildiğini belirtti. Ayrıca, zararlı adreslerin incelenerek erişimlerinin engellendiğini ve ilgili kurum ve kuruluşlara bildirildiğini ifade etti.
Muhabir : Aras Fırat Almaz