Ziyaretçiler, akıllı cihazlar ve VR gözlüklerini kullanarak yazarları yakından görebiliyor ve onlara sesli veya yazılı olarak sorular sorabiliyor. Ayrıca, gözlükler aracılığıyla dünyaca ünlü ressamların eserlerini 3 boyutlu olarak inceleme fırsatı buluyorlar. Akıllı kitaplarda yer alan eğitimler vasıtasıyla kişisel gelişimlerine katkı sağlayabiliyorlar. Kütüphaneye gelen vatandaşlar, teknolojinin yardımıyla önemli bilgiler edindiklerini ifade ediyorlar.
Çorum İl Halk Kütüphanesi Müdürü Galip Çağatay Kayan, yerli yazılımcılar ve yayıncılar tarafından geliştirilen bu "akıllı kitap teknolojisi"nin dünyada ilk kez kullanıldığını belirtiyor. Okurlar, kütüphaneden aldıkları referans kodlarıyla ve kütüphanede bulunan ayaklı panodaki kodlarla dijital üyelik oluşturabiliyorlar. Bu sayede yazarları yakından görebilir, kitaplarını okuyabilir ve istediklerinde sesli olarak dinleyebilirler. Ayrıca, sanal gerçeklik ortamında yazarların hayatlarına dair nesneleri, yapıları ve anları 3 boyutlu olarak deneyimleyebiliyorlar. Kullanıcılar ayrıca özel hocalar tarafından hazırlanan eğitimleri izleyebilir ve yapay zeka sayesinde resim galerisindeki ünlü resimleri gerçekçi bir şekilde deneyimleyebilirler.
Bu teknoloji yalnızca kamu kurum ve kuruluşlarına hizmet vermektedir ve kullanıcılar sistemin tüm eğitici ve yenilikçi özelliklerinden yararlanabilirler. Kayan, sistemin telefon doğrulaması ve kişiye özel üyelikle çalıştığını ve yılda üç kez yeni teknolojilerle güncellenerek sürekli gelişen bir deneyim sunduğunu belirtiyor. Şu anda teknoloji, Çorum İl Halk Kütüphaneleri ve Rami Kütüphanesi'nde kullanılmaktadır.
Akıllı kitap teknolojisini deneyimleyen bir okur olan Derya Ersoy, sevdiği yazarların eserlerini yakından inceleme fırsatı bulduğunu ve kütüphanelere sadece ders çalışmak için gelmenin ötesinde edebiyat ve sanat tarihine bir yolculuk yapma imkanı elde ettiğini ifade ediyor. İl Halk Kütüphanesi yetkililerine bu fırsatı sundukları için teşekkür ediyor.
Muhabir : Süleyman ÖNK