Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/onkhaber/domains/onkhaber.com/public_html/section/header.php on line 8
Ortaokullu bilimseverler çevreci projeleriyle dikkat çekti

Ortaokullu bilimseverler çevreci projeleriyle dikkat çekti


Ankara Şehitlik Ortaokulu öğrencileri, 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'nda tasarladıkları projeleri sergileme fırsatı buldular.

Ortaokullu bilimseverler çevreci projeleriyle dikkat çekti

Eren Nadir Bostancı ve Anıl Yıldız adlı öğrenciler, süt kutularında dikdörtgen şeklin yerine altıgen kullanmanın hem maliyeti hem de kullanılan malzemeyi azaltabileceğini savundular.

Şehitlik Ortaokulu'ndaki 17 öğretmen ve 37 öğrenci, oyun oyunlaştırma, doğal afetler ve afet yönetimi, STEAM gibi konuları içeren 18 projeyle TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'nda stantlarında yer aldı. Mamak Kaymakamı Ali Sırmalı da bu stantları ziyaret etti. Sergilenen projeler arasında nem duyarlı seramik saksılar ve yağmur-kar suyu depolama sistemleri gibi birçok farklı proje bulunuyordu.

Okulda Fen Bilgisi öğretmeni olarak görev yapan Ayten Gören, projeler hakkında bilgi vererek, etkinliğin gençleri bilime teşvik etmek, cesaretlendirmek ve bilim konusunda farkındalık yaratmak adına büyük bir fırsat sunduğunu belirtti. Öğretmenler ve öğrencilerin birlikte uzun bir hazırlık süreci sonucunda ortaya çıkan projelerin, toplumsal sorunlara çözüm arayışlarının bir göstergesi olduğunu vurguladı. Aynı zamanda, gençlerin doğal afetlerle mücadele, oyunlaştırma ile eğitim ve STEAM alanında yenilikler yapma konusundaki farkındalığının geleceğe dair umutları artırdığını ifade etti.

Eren Nadir Bostancı ve Anıl Yıldız ise süt kutularında kullanılan malzemelerin maliyetini ve çevre üzerindeki etkisini azaltmayı hedefleyen bir proje geliştirdiklerini dile getirdi. Dikdörtgen şeklindeki süt kutularının yerine altıgen şeklinin kullanılmasının aynı miktarda süt alımını sağlayarak daha az malzeme kullanılmasını sağlayabileceğini düşündüklerini belirttiler. Arıların bal peteklerini neden altıgen şeklinde yaptığını inceleyerek bu fikre ulaştıklarını söylediler. Yaptıkları hesaplamalara göre, 1 litrelik süt için dikdörtgen şeklinde 700 santimetre karelik bir alana ihtiyaç duyulurken, altıgen şeklinde bu alanın 562 santimetre kareye düştüğünü gözlemlediler. Böylece yüzde 20 tasarruf sağlanabileceğini belirttiler. Bu fikrin gerçek hayata uygulanması durumunda doğaya, çevreye, geri dönüşüme ve maliyete katkı sağlanabileceğini ifade ettiler.

Muhabir : Süleyman ÖNK
Diyarbakır haber / Diyarbakır Son Dakika Haber / Diyarbakır Anadolu Haber
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır. Başarım Ajans - Haber Yazımı Web Tasarım Sosyal Medya Yönetimi Reklam Yönetimi