Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/onkhaber/domains/onkhaber.com/public_html/section/header.php on line 8
ESTÜ’den UNESCO kürsüsü başarısı

ESTÜ’den UNESCO kürsüsü başarısı


Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ), "Çevre Planlama ve Yönetiminde Coğrafi Bilgi Teknolojileri" başlıklı UNESCO Kürsüsü ödülünü kazandı.

ESTÜ’den UNESCO kürsüsü başarısı

Eskişehir Teknik Üniversitesi'ndeki Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü öğretim elemanlarından Prof. Dr. Saye Nihan Çabuk'un başkanlığını yaptığı ve Doç. Dr. Sayın Gordana Kapla'nın da eş başkanlığını yaptığı "Geographical Information Technologies (Remote Sensing and Geographical Information Systems) in Environmental Planning and Management" (Çevre Planlama ve Yönetiminde Coğrafi Bilgi Teknolojileri) adlı UNESCO Kürsüsü önerisi, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından desteklenmeye layık görülen 2 başvurudan biri oldu.

UNESCO Kürsüsü, coğrafi bilgi teknolojilerinin kullanımıyla iklim değişikliği, afetler ve kentleşme gibi konulara odaklanarak doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesine yönelik bilgi, eğitim ve farkındalık kazandırmayı hedeflemektedir. Kürsü, lisansüstü düzeydeki dersler, vaka temelli çalışmalar, projeler, yayınlar, çalıştaylar, saha ziyaretleri ve konferanslar gibi bir dizi etkinlikle desteklenerek 4 yıllık bir süreyi kapsayan bir projede faaliyet gösterecektir.

Bu proje, ekolojik planlama ve tasarım uygulamalarıyla günümüzün sorunları arasında yer alan afetlere karşı direnç sağlamayı amaçlayarak bireylere yetkinlik kazandıracaktır. Ayrıca, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlamak ve UNESCO'nun stratejik hedefleriyle uyumlu bir şekilde oluşturulan Çevre Planlama ve Yönetiminde Coğrafi Bilgi Teknolojileri Kürsüsü, uluslararası ve ulusal destekçileri arasında Zagreb Üniversitesi, Samangan Üniversitesi, Lyon Üniversitesi, Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi, Tipaza Üniversitesi, Al al-Bayt Üniversitesi gibi yükseköğretim ve araştırma kurumlarının yanı sıra ESRI ABD, ESRI Türkiye, Başarsoft Uganda, Cybertech, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, Tasarım ve Planlama Akreditasyon Derneği gibi kuruluşları da içermektedir.

UNESCO Kürsü programı, uluslararası üniversiteler arasında iş birliğini geliştirme, bilgi paylaşımı ve ortak çalışmalar yapma amacıyla 1992 yılında başlatılmıştır. UNESCO Kürsüleri, üniversiteler arasında bağlantı kurarak ve üniversitelerarası iş birliğini teşvik ederek bilgiyi sınırlar ötesine taşıma yolunda önemli bir rol oynamaktadır. Kasım 2023 itibarıyla dünya çapında 120 ülkede 850 UNESCO Kürsüsü ve UNITWIN ağı bulunmaktadır. Türkiye'den ise 1993-2024 yılları arasında sadece 18 üniversiteye UNESCO Kürsüsü verildiği belirtilmektedir.

Muhabir : Süleyman ÖNK
Diyarbakır haber / Diyarbakır Son Dakika Haber / Diyarbakır Anadolu Haber
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır. Başarım Ajans - Haber Yazımı Web Tasarım Sosyal Medya Yönetimi Reklam Yönetimi