Söyleşiye İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Berktay konuk oldu ve İBF Dekanı Prof. Dr. Bülend Aydın Ertekin başta olmak üzere birçok akademisyen ve öğrenci katıldı.
Prof. Dr. Halil Berktay, tarihçinin özelliklerinden ve tarihi ideolojilerden kurtarmanın mümkün olup olmadığına dair konuşmasında şunları dile getirdi: "Bilimde objektiflik apriori değildir aposteoridir. İyi bir bilim insanı sadece yanıldığını kabul etmekle kalmaz, yanıldığının düzeltilmesinden sevinç duyar. Kendisini aşağılanmış hissetmez, gerçeğe daha fazla yaklaşmak uğruna hatasının düzeltilmesinden sevinç duyar. Sadece gerçeği bilmek söz konusu değildir. Tarihte niyet ve bağlayıcı meslek etiği önemlidir. Tarihçilik ve tarih yazıcılığı bugün ile geçmiş arasında sürekli bir ilişkidir; geçmişin nötr bir şekilde incelenmesi yerine bugün ile geçmiş arasında sürekli bir diyalogdur ve bu ilişki bugünden kurulur."
Prof. Dr. Berktay, günümüz olaylarının ideolojik politik cereyanları tarihi belirlediğini belirtti ve her neslin kendi tarihine ilişkin sorular sorduğunu ifade etti. Örneğin, 1960-1968 Paris'teki Vietnam savaşı ve protestolarının etkisiyle o dönemin solcu terminolojisiyle ilgilenen genç araştırmacıların, kölelik ve köle isyanı gibi konuları incelediğini söyledi. Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle birlikte ise demokrasiye geçiş sürecinin etkisiyle antik dönem demokrasisinin yeniden önem kazandığını vurguladı.
Söyleşi, soru-cevap bölümünün ardından Prof. Dr. Bülend Aydın Ertekin'in Prof. Dr. Halil Berktay'a teşekkür belgesi ve hediye takdim etmesiyle sona erdi.
Muhabir : Süleyman ÖNK