Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/onkhaber/domains/onkhaber.com/public_html/section/header.php on line 8
Anadolu Üniversitesi ekibinden öğrencilerin eğitim hedefleri için TÜBİTAK projesi

Anadolu Üniversitesi ekibinden öğrencilerin eğitim hedefleri için TÜBİTAK projesi


Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Büyük liderliğinde yürütülen "Türk Yükseköğretim Sisteminde Mikro-Yeterliliklerin Kredilendirilmesi İçin Gereksinimlerin Belirlenmesi" adlı proje, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır.

Anadolu Üniversitesi ekibinden öğrencilerin eğitim hedefleri için TÜBİTAK projesi

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Köksal Büyük, "Mikro-yeterlilikler ya da diğer bir adıyla mikro-krediler, öğrenme sonuçlarını, çalışma yükünü ve kredi değerini içeren kısa süreli eğitim programlarıdır. Öğrenciler, eğitim hedeflerine uygun yeterlilikleri seçebilir ve kazanacakları krediyi önceden bilebilirler. Yükseköğretim kurumları, okul dışı eğitim faaliyetlerini akademik kredilere dönüştürmek için yeterli çaba sarf etmemişlerdir. Ancak geleceğin başarılı üniversitelerinin okul dışı öğrenmeyi mümkün kılan kurumlar olacağını belirtmek gerekiyor. Bu bağlamda, mikro-yeterlilikler önemli bir fırsat sunmaktadır. Avrupa Komisyonu, mikro-yeterlilikler için ortak tanımlar ve standartlar geliştirmeyi hedeflerken, Avrupa Birliği Konseyi de yaşam boyu öğrenme ve istihdam edilebilirlik açısından bu yaklaşımı desteklemektedir. Son zamanlarda Türkiye'de yükseköğretim sistemi içinde bu yeterliliklerin entegrasyonu ve uygulanması konusunda yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Bu süreçler, uluslararası öğrenci hareketliliğini desteklemekte ve öğrenenlere kişisel ve mesleki gelişim için esnek eğitim imkanları sunmaktadır" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Köksal Büyük, projenin kapsamı hakkında da bilgi vererek şunları söyledi: "Türkiye'deki mikro-yeterlilik uygulamalarının mevcut durumunu ve modellerini belirlemek, farklı ülkelerdeki benzer uygulamalarla karşılaştırmalı analiz yapmak, Türkiye'nin eğitim sistemi özellikleri ve ihtiyaçlarına uygun mikro-yeterlilik ilkelerinin oluşumuna katkı sağlamakamaçlarımız arasındadır. Bu süreçte öğrencilerin, öğretim elemanlarının ve iş dünyasının mikro-yeterliliklere yönelik bakış açıları ve beklentileri araştırılacak ve daha etkin bir uygulama modeli tasarlanabilecektir. Yükseköğretimdeki tüm paydaşlar, yani Yükseköğretim Kurulu, üniversite yönetimleri, öğretim elemanları, idari personel, öğrenciler ve sektör temsilcileri, mikro-yeterliliklere ilişkin hazır bulunma düzeyleri belirlenecek ve potansiyel direnç noktaları tespit edilecektir. Ayrıca, mikro-yeterliliklerin kredi değerlerini belirlemek, kontrol etmek ve kabul süreçlerini içeren bir sistem tasarımı yapılacak, bu süreçlerin yükseköğretime entegrasyonu sağlanarak sistemin uygulanabilirliği artırılacaktır. Son olarak, eğitim sistemimize ve öğrencilerimize katkı sağlayacak olan proje ekibinde Anadolu Üniversitesi'nden değerli araştırmacılarımız Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Doç. Dr. Murat Akyıldız, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nurcan Deniz ve ASBÜ'den Doç. Dr. Ahmet Yusuf Yılmaz yer almaktadır."

Muhabir : Süleyman ÖNK
Diyarbakır haber / Diyarbakır Son Dakika Haber / Diyarbakır Anadolu Haber
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır. Başarım Ajans - Haber Yazımı Web Tasarım Sosyal Medya Yönetimi Reklam Yönetimi