Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/onkhaber/domains/onkhaber.com/public_html/section/header.php on line 8
Bu dronle arama ve kurtarma daha kolaylaşacak

Bu dronle arama ve kurtarma daha kolaylaşacak


- “Depron” deprem sonrası yapılan çalışmalara destek olacak - Erzurumlu gençler deprem sonrası için özel dron projesi geliştirdi

Bu dronle arama ve kurtarma daha kolaylaşacak

Erzurum'un Oltu ilçesindeki Atatürk Üniversitesi Oltu Uygulamalı Bilimler Fakültesi öğrencileri, "Depron" adını verdikleri bir dron projesi geliştirdiler. Bu proje, deprem sonrası arama ve kurtarma çalışmalarına destek olmayı amaçlamaktadır. Öğrenciler, İstanbul'da düzenlenen bir yarışmada 300 proje içerisinde ikinci olurken TEKNOFEST'te yarı finalist oldu.

"Depron" projesi, enkaz altında kalan canlıları tespit etmek ve bu bilgileri kaydetmek, enkaz alanını aydınlatmak ve enkazdaki canlıların bilinç kaybını engellemek için tasarlanmış bir dron içermektedir. Hatay, Malatya ve Van gibi deprem yaşanan bölgelerde deneyim sahibi olan öğrenciler, depremde karşılaştıkları eksikliklerden yola çıkarak bu projeyi geliştirdiler. Yarışmadan kazandıkları 30 bin lirayı dron malzemelerine harcayarak ikinci bir dron daha ürettiler.

Proje kapsamında geliştirilen dron, enkaz alanının 3 boyutlu haritasını oluşturabilmektedir. Bu harita üzerinde enkaz altında kalan canlıların konumlarını gösterir. Aynı zamanda enkaz yanında hasarlı binaların yıkılma riskini ölçerek ekiplere uyarıda bulunabilir. Dron ayrıca enkaz alanını aydınlatır ve tamamlanmış enkazları harita üzerinde işaretler. Dronun gücünü özel tasarlanmış bir çanta sağlar. Bu çantanın altında yedek bataryalar bulunur ve çantanın üzerinde katlanabilir bir güneş paneli sistemi ve ufak bir jeneratör ile gücü tükenmiş bataryaları tekrar şarj edebilecek bir sistem üzerinde çalıştılar.

Proje Yöneticisi Hüseyin Aygan, kendi uçuş kontrol yazılımlarını yazdıklarını ve kendi tasarımları olan dronları ürettiklerini belirtti. Ayrıca, görüntü işleme çalışmalarına başladıklarını ve kamera ve sensör eksikliği nedeniyle şu anda sınırlı bir noktaya geldiklerini ifade etti. Proje için DEPRON isimli bir web sitesi kuruldu ve patent alındı. Projeleri AKUT'un Arama Birim Başkanı Yarkın Sargin tarafından mentorlük ettiler.

Hüseyin Aygan ve ekibi, Aleyna Korkmaz, Beyza Konuker, İbrahim Hakkı Harmankaya, Berkay Sönmez, Seval Olgaç, Nuri Eray Bilgin ve Doğukan Yanık, arama kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla bu projeyi hazırladılar.

Muhabir : İrfan Üstün
Diyarbakır haber / Diyarbakır Son Dakika Haber / Diyarbakır Anadolu Haber
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır. Başarım Ajans - Haber Yazımı Web Tasarım Sosyal Medya Yönetimi Reklam Yönetimi