Bu protokole göre, Temmuz ayından itibaren Türkçe dersleri Polis Enstitüsü Diller Okulu müfredatına dahil edilecek ve Enstitü tarafından ek dersler sunulacak. General Haysem Abdulajabar, dil eğitiminin iki ülke arasındaki dostluğu pekiştireceğini vurgulayarak protokolün önemine dikkat çekmiştir.
Ayrıca, Irak Devlet Televizyonu (IMN) Türkmen Bölümü ile yapılan anlaşma sayesinde, Yunus Emre Enstitüsü'nün Türkçe dersleri ve kültürel içerikleri Türkmen kanalı aracılığıyla geniş bir izleyici kitlesine ulaştırılacak.
Bu iş birliği, Enstitünün etki alanını Irak genelinde genişletmeyi ve faaliyetlerini daha etkili hale getirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, Bağdat'taki eğitim faaliyetleri, Dicle Üniversitesi bünyesinde açılan yeni bir temsilcilikle daha da genişletilmiştir. Enstitü, Bağdat'ın her iki yakasında da 200'den fazla öğrencisiyle Türkçe ve Türk kültürünü Irak ile buluşturmaya devam etmektedir.
Mustansiriyah Üniversitesi, Bağdat Üniversitesi, Irak Üniversitesi Savunma Bakanlığı Savunma Üniversitesi ile yapılan görüşmeler sonucunda akademik, bilimsel ve kültürel alanlarda iş birliklerini güçlendirmek amacıyla protokoller hazırlanmış ve yakın bir tarihte imzalanacaktır.
Yunus Emre Enstitüsü ayrıca Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Türkçenin eğitim dili olarak kullanımını amaçlayan görüşmeleri sürdürmektedir.
Geçmişte Yunus Emre Enstitüsü tarafından Irak ve Irak'a yönelik gerçekleştirilen etkinlikler arasında her yıl düzenlenen Türkçe Yaz Okulu (2010-2019), 2018 yılında İnönü Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Erbil Türkoloji Yaz Okulu (14 öğrenci katılımıyla), 2021 yılında İstanbul'da Irak'ta Türkçe öğreten öğretmenlere yönelik düzenlenen eğitim programı ve 2020-2022 yılları arasında Irak'tan toplam 2,133 kişinin katıldığı çevrimiçi Türkçe kursları bulunmaktadır.
Yunus Emre Enstitüsü, Irak'ta Türk kültürünü ve dilini tanıtmak amacıyla çalışmalarına tam hız devam etmekte ve bu alanda yeni iş birlikleriyle kültürel bağları daha da güçlendirmektedir.
Muhabir : Süleyman ÖNK