Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/onkhaber/domains/onkhaber.com/public_html/section/header.php on line 8
Yapay zeka ile pamuk verimini artıracak buluşa patent

Yapay zeka ile pamuk verimini artıracak buluşa patent


- Yaşar Üniversiteli akademisyenlerden tarımda önemli buluş

Yapay zeka ile pamuk verimini artıracak buluşa patent

Yaşar Üniversitesi ve May-Agro Tohumculuk San. ve Tic. A.Ş. tarafından ortaklaşa geliştirilen "Tarla Bitkisi Verim Tespit Yöntemi" adlı yapay zeka temelli yazılım, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Bu yazılım, pamukta sürdürülebilir verimlilik sağlamayı hedefleyen bir inovasyon olarak ön plana çıkıyor.

Yazılımın arkasında Yaşar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Süleyman Ünlütürk, Yaşar Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Komesli ve May-Agro Tohumculuk San. ve Tic. A.Ş. Ar-Ge Mühendisi Dr. Aslı Keçeli bulunuyor. Bu buluş, yapay zeka kullanarak pamukta verimliliği artırırken, üretim maliyetini ve riskleri azaltmayı amaçlıyor.

"Tarla Bitkisi Verim Tespit Yöntemi" adlı proje, pamuk çeşitlerinin verim potansiyelini tahmin etmek, ıslah çalışmaları yapmak ve sürdürülebilir verim sağlamak amacıyla geliştirildi. Bu yapay zeka temelli yazılım, tarım sektörüne ulusal ve uluslararası düzeyde büyük katkılar sağlayacak bir potansiyele sahip.

Yaşar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ünlütürk, yapay zeka ve İHA (insansız hava araçları) teknolojilerinin tarımsal üretimde nasıl kullanılabileceğini gösteren çalışmanın önemini vurguladı. Bu inovatif yaklaşımın, pamuk üretiminde daha hızlı, maliyet etkin ve doğru verim tahmini yapma imkanı sunduğunu belirtti.

Ayrıca, "Tarla Bitkisi Verim Tespit Yöntemi"nin 4 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğu da belirtiliyor. Proje kapsamında İzmir Torbalı'daki MAY Tohum Araştırma ve Geliştirme İstasyonu'nda tarla denemeleri gerçekleştirildi. İHA ve yapay zeka kullanılarak pamuk bitkilerinin özellikleri analiz edildi ve yapay zeka modelleri, pamuk verimini tahmin etmek üzere eğitildi.

Prof. Dr. Ünlütürk, İHA ve yapay zeka teknolojilerinin tarımsal uygulamalarda verim tahmini ve yönetimi için büyük bir potansiyel taşıdığını ve Türkiye'nin bu alanda öncü olabileceğini belirtti. Yapay zeka ve tarımın dijitalleşmesinin uluslararası alanda ciddi bir rekabet avantajı sağlayabileceğini ifade etti ve henüz bu teknolojileri kullanmayan firmaların olduğunu dile getirdi.

Muhabir : İrfan Üstün
Diyarbakır haber / Diyarbakır Son Dakika Haber / Diyarbakır Anadolu Haber
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır. Başarım Ajans - Haber Yazımı Web Tasarım Sosyal Medya Yönetimi Reklam Yönetimi