Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/onkhaber/domains/onkhaber.com/public_html/section/header.php on line 8
Kitap okurken okulun elektriğini üretiyorlar

Kitap okurken okulun elektriğini üretiyorlar


Kale Belenköy İlkokulu öğrencilerinin gerçekleştirdiği "Egzersiz Yapıyorum, Elektrik Üretiyorum" projesi, Bakanlık desteğiyle hayata geçirilmiştir.

Kitap okurken okulun elektriğini üretiyorlar

Gençlik ve Spor Bakanlığı hibe programı tarafından desteklenen proje, okulun ikinci katına özel bir düzenek kurulmasıyla gerçekleştirilmiştir. Bu düzeneğe oturan öğrenciler, pedal çevirerek boş zamanlarında kitap okuma aktivitesi yapmakta ve aynı zamanda elektrik üretmektedirler. Pedal çevirme esnasında üretilen enerji, inverterler aracılığıyla şehir elektriğine dönüştürülmekte ve okulun elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Ortalama olarak öğrenciler, aylık olarak okulun elektriğinin yüzde 70'ini üretmektedirler.

Kale İlçe Milli Eğitim Müdürü Nurettin Tıkım, projenin Kale Kitap Okuyor zincirini zenginleştirdiğini ve çocukların kitap okuma hevesini artırdığını belirtmiştir. Aynı zamanda çocuklar, egzersiz yaparken enerjilerini boşaltmakta ve kitap okurken okullarının elektriğini üretmektedirler.

Proje Koordinatörü Atıl Rıza Elbir ise projenin adının "Egzersiz Yapıyorum, Elektrik Üretiyorum" olduğunu ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan hibe alarak projeyi hayata geçirdiklerini ifade etmiştir. Öğrencilerin spor yaparken aynı zamanda okulun elektriğini ürettiğini belirten Elbir, üretilen elektriğin akülere depolandığını ve inverterler aracılığıyla şehir elektriğine dönüştürülerek okulda kullanıldığını söylemiştir. Proje sayesinde okulun elektrik ihtiyacının yüzde 70'inin karşılandığını da belirtmiştir.

Öğrenciler ise bu sıra dışı projenin bir parçası olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade etmişlerdir. Spor yaparken kitap okuyup elektrik üretebilmelerinin kendilerini sevindirdiğini belirtmişlerdir.

Muhabir : Süleyman ÖNK
Diyarbakır haber / Diyarbakır Son Dakika Haber / Diyarbakır Anadolu Haber
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır. Başarım Ajans - Haber Yazımı Web Tasarım Sosyal Medya Yönetimi Reklam Yönetimi