Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/onkhaber/domains/onkhaber.com/public_html/section/header.php on line 8
Kayı Boyu'ndan bugüne gelen ‘kös oyunu' Türk Ocağı'nda öğretildi

Kayı Boyu'ndan bugüne gelen ‘kös oyunu' Türk Ocağı'nda öğretildi


Eskişehir'deki Türk Ocağı'nda, Türk Ocağı'nda geleneksel bir tahta oyunu olan 'kös' katılımcılara öğretildi ve tarihçesi anlatıldı. Kökeni Kayı Boyu'nun Kara Keçeli Yörükleri'ne dayanan kös oyunu, Anadolu'da yaklaşık 8 asırdır varlığını sürdürmektedir.

Kayı Boyu'ndan bugüne gelen ‘kös oyunu' Türk Ocağı'nda öğretildi

Bekir Ok, çocukluğundan beri kös oynadığını belirterek, bu oyunu öğreten nadir kişilerden biri olduğunu ifade etti. Ok, sadece kös oyununu anlatmak amacıyla Kütahya'dan Eskişehir'e geldiğini ve geçmiş nesillerin sahip çıktığı bu oyuna günümüzdeki insanların da sahip çıkması gerektiğini belirtti.

Kös oyununu öğretmek ve tarihçesini anlatmak için Türk Ocağı'na gelen Bekir Ok, bu oyunun kökeninin Türklere dayandığına dikkat çekti. Oyunun başlangıçta köylerde ve halk arasında hayvan otlatma sırasında zaman geçirmek amacıyla oynandığını söyledi. Stratejiye dayalı bir oyun olan kös, zihin gelişimine katkı sağlamaktadır. Oyunda planlama yapılması gerektiğini ve temel hedefin karşılıklı olarak birbirini yok etmek olduğunu belirtti. Eskiden köy odalarında Ramazan aylarında bayanlar, erkekler ve gençler arasında sıkça oynanan bu oyunun son 10-15 yılda Ramazan aylarında daha fazla tercih edildiğini ifade etti. Ramazan gecelerinde gruplar halinde oyunun sahura kadar devam ettiğini belirtti. Kös oyununu oynayanların yaş ortalamasının şu anda 35 ile 80 yaş arasında olduğunu söyledi.

Bekir Ok, kös oyununun tarihçesinin yanı sıra nasıl oynandığını da katılımcılara aktardı. Oyun aletlerinin 4 adet çomaktan oluştuğunu ve en uzununun 23 santimetre uzunluğunda olduğunu açıkladı. Çomakların bir tarafının düz, uç kısımlarının ise hafif bombeli olduğunu belirtti. Oyunun 4 çomakla oynandığını söyledi. Bu çomakları havaya atarak onların geniş şekillerine göre isimlendirmeleri olduğunu ifade etti. Bunlar kös, iki linç, üçü lünç, ak dört ve altı olarak adlandırılmaktadır. Oyunun oynandığı alanda sol tarafta 20 delik, sağ tarafta ise yine 20 delik olduğunu ve bu alanda 10 çomak bulunduğunu açıkladı. Bu çomaklara ise "er" veya "asker" denildiğini belirtti. Oyundaki amaç, köslerle çomakların atış şekillerine göre bu askerleri yok etmek olarak tanımlandı.

Muhabir : Süleyman ÖNK
Diyarbakır haber / Diyarbakır Son Dakika Haber / Diyarbakır Anadolu Haber
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır. Başarım Ajans - Haber Yazımı Web Tasarım Sosyal Medya Yönetimi Reklam Yönetimi