Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/onkhaber/domains/onkhaber.com/public_html/section/header.php on line 8
Çocuk oyuncağından esinlenilen lego betona Avrupa’dan talip çıktı

Çocuk oyuncağından esinlenilen lego betona Avrupa’dan talip çıktı


Amasya Üniversitesi'nde Doç. Dr. Murat Gökçe ve kimya mühendisi eşi Sonnur Gökçe'nin çocuklarına oyuncak olarak aldıkları legolardan esinlenerek geliştirdikleri balistik lego beton, Avrupa'dan ilgi görmeye başladı.

Çocuk oyuncağından esinlenilen lego betona Avrupa’dan talip çıktı

Bu özel tür lego beton, uçaksavar mermisini bile durdurabilen dayanıklılığa sahip olup yüksek sıcaklık ve deprem gibi doğal afetlere karşı da dirençli olarak tasarlandı. İlk ev, bu lego beton kullanılarak kolayca inşa edildi ve Avrupa'dan bir firma ile bayilik görüşmeleri yapılırken, yerli talepler de umut verici bir şekilde artmaktadır. Ayrıca çift, legolardan deprem kaçış yuvaları tasarlamayı da planlamaktadır.

Gökçe çifti, "Lego" adlı oyuncaklardan ilham alarak birbirine geçen parçalardan oluşan lego betonu geliştirdi. Bu lego betonun tahrip gücü yüksek silahlara bile dayanıklı olduğu askeri testlerle kanıtlandı. Özellikle savunma sanayiinde, karakollarda ve mevzilerde kullanılabilen bu sistem, konutlar için taşınabilirlik özelliğine sahiptir. Amasya merkeze bağlı Ziyaret beldesi Saraycık Mahallesi'nde tamamı lego betondan bir bağ evi inşa edildi ve evin çatısı da legolardan oluşturuldu.

Doç. Dr. Gökçe, sistemin güvenli konutlar için ideal olduğunu belirterek, "Yalıtımlı lego beton üreterek 'kendi evini kendin yap' uygulamasını başlattık. Hiçbir bağlayıcı ve uzman ustalık gerektirmeden bir baba, oğul evlerini birkaç günde inşa edebilir. Savunma sanayisi için 35 kilogram olan bu ürünün ağırlığını yarıya düşürdük. Ayrıca çatı sistemi de legodan yapıldı" dedi.

Ürün, yurtdışından da ilgi görmeye başladı ve bir Avrupa Birliği ülkesiyle bayilik süreci başlatıldı. Ayrıca, yurt içinde kendi evlerini yapmak isteyen vatandaşlar da iletişime geçmeye başladı.

Kimya Mühendisi Sonnur Gökçe, projeyi çocuklarının oynadığı legolardan esinlenerek hayata geçirdiklerini belirtti. İlk olarak legodan beton oyuncak kalıpları yapıldı ve daha sonra bunun inşaat alanında kullanılabileceği fark edildi. İlerleyen süreçte başarılı sonuçlar elde edilmesi umulmaktadır.

Legodan inşa edilen bu bağ evi, depreme dayanıklı olmasının yanı sıra sıcak havalarda serin, serin havalarda ise sıcak tutma özelliğine sahiptir. Doç. Dr. Okan Murat Dede ise sistemin maden ocaklarının çatkısında kullanılabileceğine dikkat çekti.

Muhabir : İrfan Üstün
Diyarbakır haber / Diyarbakır Son Dakika Haber / Diyarbakır Anadolu Haber
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır. Başarım Ajans - Haber Yazımı Web Tasarım Sosyal Medya Yönetimi Reklam Yönetimi