Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/onkhaber/domains/onkhaber.com/public_html/section/header.php on line 8
Bıçak ustasından çarpıcı uyarı, yanlış bileme kansere yol açabilir

Bıçak ustasından çarpıcı uyarı, yanlış bileme kansere yol açabilir


Sivas'ta "Şirin Baba" olarak tanınan ünlü bıçak ustası Erdoğan Güzel, bıçakların yanlış bileme yöntemlerinin kansere yol açabileceğini belirtti.

Bıçak ustasından çarpıcı uyarı, yanlış bileme kansere yol açabilir

Bıçakların mutfaklardaki öneminin yanı sıra, doğru bileme tekniklerinin de büyük rol oynadığını vurgulayan Güzel, bıçakların uygun şekilde bileme yapılmadığında kanser riskini artırabileceğini ifade etti.

Güzel, bıçakların ısıl işlemden sonra su eklenmeden taşla bileme yapılması durumunda çeliğin karbon yapısının bozulduğunu ve bıçağın kalitesizleştiğini belirtti. Bu durumun özellikle mutfaklarda bıçakların birbirine sürtülerek bilenmesiyle sıkça karşılaşıldığını ifade eden Güzel, “Bıçaklar suyun içinde bilenmelidir. Aksi takdirde kanser riskini artırabiliriz” dedi. Ayrıca, bıçakları su içinde bilemek için seramik zirkonyum zımpara kullanılmasını önerdi.

Güzel, bıçak kullanımının bir kültür olduğunu ve bıçakların yanlış bileme yöntemlerinin kansere davetiye çıkarabileceğini söyledi. Çeliğe su vermeden yapılan ısıl işlemin ardından, çelik taşla temas ettiğinde karbon atomlarının bozulduğunu ve bıçağın kalitesizleştiğini belirtti. Bıçakların su içinde bilemesi gerektiğini vurgulayan Güzel, “Kurban bayramında herkes bir taş alıp bıçak bilemeye çalışıyor. Ancak, bu yöntemle bıçak kalitesi düşüyor ve kanser riski artıyor. Çelik malzemelerin soğutularak işlenmesi gerektiğini ve su dışında başka bir şeyle bileme yapılmaması gerektiğini” söyledi. Ayrıca, yağ taşıyla bileme yapmanın da belli bir özelliği olduğunu ve statik elektriklenme nedeniyle kansere yol açabileceğini ekledi. Eski bir kemer veya deri kullanarak üzerindeki enerjiyi boşaltmanın daha uygun olduğunu belirtti.

Muhabir : Süleyman ÖNK
Diyarbakır haber / Diyarbakır Son Dakika Haber / Diyarbakır Anadolu Haber
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır. Başarım Ajans - Haber Yazımı Web Tasarım Sosyal Medya Yönetimi Reklam Yönetimi