Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/onkhaber/domains/onkhaber.com/public_html/section/header.php on line 8
Adana'da üniversite öğrencileri TEKNOFEST'te şampiyonluk hedefliyor

Adana'da üniversite öğrencileri TEKNOFEST'te şampiyonluk hedefliyor


ATÜ öğrencilerinin geliştirdiği İHA, otonom uçuş testini başarıyla tamamladı

Adana'da üniversite öğrencileri TEKNOFEST'te şampiyonluk hedefliyor

Adana'da Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) öğrencileri, bu yıl düzenlenecek olan TEKNOFEST'te derece elde etmeyi hedefliyor. ATÜ'nün Kaan Teknoloji Kulübü öğrencileri, Türkiye'nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST için çalışmalarını sürdürüyor. 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana'da gerçekleşecek olan festival için öğrenciler, üniversitedeki belirledikleri alanda ve teknoloji laboratuvarlarında geniş bir ekip ile çalışmalarını yürütüyor.

ATÜ öğrencileri, yarışma için belirledikleri görevleri gerçekleştirmek üzere uçuş testleri gerçekleştirdi. İnsan müdahalesi olmadan otonom bir biçimde gerçekleştirilen İnsansız Hava Aracı (İHA) testi başarılı bir şekilde tamamlandı. Öğrenciler, başarılı sonuçları alkışlayarak kutladı.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Görkem Kemal Ermurat, ATÜ öğrencilerinin 5 takım halinde TEKNOFEST'e katılacaklarını belirtti. Ermurat, "Şu anda TEKNOFEST 2024 yarışmasına hazırlıklarımız sürüyor. Önceden tasarladığımız 2 Dik İHA aracımız ile 2024 yarışması için hazırladığımız görev sistemlerinin testlerini gerçekleştirerek hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Biz 3 farklı kategoride 5 takım olarak katılacağız. Bunların 2'si 'Uluslararası İHA' ve 'Girişim', biri ise 'Savaşan İHA' kategorisinde yer alacak. Daha önceki Teknofest yarışmalarında ev sahibi şehirlerin takımları genellikle derece alamadı. Bizlerin hedefi şu anda Adana'da olan bir takım olarak bu yıl derece elde etmek" şeklinde konuştu.

ATÜ öğrencileri, TEKNOFEST'e davetli olarak katılması beklenen SpaceX ve Tesla CEO'su Elon Musk'ı da Adana'ya beklediklerini ifade etti. Ermurat, "Elon Musk inşallah Adana'ya gelecek. Geçen sene kendisi katılım sözü vermişti. Adana'da onu yakalayabilirsek kendi laboratuvarımıza getirmek istiyoruz" dedi.

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Şiar Tunçdemir ise yeni tasarımları olan Dik İHA'nın, piste ihtiyaç duymadan kalkabilen bir insansız hava aracı olduğunu belirtti. İçerisindeki elektronik kartlar ve tüm elektronik sistemlerin kendilerine ait olduğunu söyleyen Tunçdemir, İHA'nın 80-90 metre/saniye hızla uçabildiğini ve 250 metreye kadar test edildiğini ifade etti. Tunçdemir, öğrenciler olarak yarışmaya hazır olduklarını belirtti.

TEKNOFEST'in ülkemiz için önemli bir noktada bulunduğunu vurgulayan Tunçdemir, "Ülkemiz havacılık ve savunma sanayi konusundaki gelişimi bence TEKNOFEST'e borçlu. Bu sayede öğrenciler kendi üretimlerini sergileyecek ve birbirleriyle rekabet edebilecek duruma geliyor. Bu da diğer ülkeler ve üniversitelerle güzel bir rekabet sağlıyor" şeklinde konuştu.

Muhabir : İrfan Üstün
Diyarbakır haber / Diyarbakır Son Dakika Haber / Diyarbakır Anadolu Haber
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır. Başarım Ajans - Haber Yazımı Web Tasarım Sosyal Medya Yönetimi Reklam Yönetimi