Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/onkhaber/domains/onkhaber.com/public_html/section/header.php on line 8
17 yaşındaki lise öğrencisi uluslararası bilim adamlarına sunum yapacak

17 yaşındaki lise öğrencisi uluslararası bilim adamlarına sunum yapacak


Nevşehirli Bilal Sayın'ın “Alglerin Yaşayabileceği Potansiyel Ortam” konulu makalesi bilim adamlarının dikkatini çekti

17 yaşındaki lise öğrencisi uluslararası bilim adamlarına sunum yapacak

 Nevşehir'de lise 3. sınıf öğrencisi Bilal Sayın, hazırladığı "Alglerin Yaşayabileceği Potansiyel Ortam: Proxima Centauri b." konulu makale ile 75. Uluslararası Astronomi Kongresi'ne (IAC) davet edildi.Bu kongre, her yıl düzenlenen ve uzay araştırmacıları, uzay mühendisleri, uzay ajansları, endüstri liderleri ve öğrencilerin bir araya geldiği önemli bir etkinliktir.

Uzayın keşfedilmemiş sırlarını araştırmak ve gelecekteki uzay keşiflerine yön vermek amacıyla düzenlenen Uluslararası Astronomi Kongresi, 14-18 Ekim tarihleri arasında İtalya'nın Milano şehrinde gerçekleştirilecektir. Kongre, derin uzay keşfi, uydu teknolojileri, uzay araçları ve roket sistemleri gibi birçok konuda bilim insanlarını bir araya getirerek fikir alışverişi yapmalarına ve geleceğe dair projelerini paylaşmalarına olanak sağlayacaktır. Kongrede dünya çapında önemli üniversitelerden akademisyenlerin yanı sıra NASA, ESA, MIT gibi kurumların araştırmacıları da bilimsel çalışmalarını sunacaklardır.

Bilal Sayın, uzayda yaşam bilimleri kategorisinde alanında uzman 124 araştırmacı arasında tek Türk olarak davet edilen 17 yaşındaki bir lise 3. sınıf öğrencisidir. Sayın, "Potential Habitable Environment for Cultivating Algae: Proxima Centauri b" başlıklı makalesini sunacak. Makalesinde, Proxima Centauri b gezegeninde alglerin yaşayabileceği potansiyel bir ortamın olabileceğine dair çalışmalarını paylaşacaktır. Türkiye'den farklı kategorilerden toplam 10 araştırmacı daha kongreye davet edilmiştir.

Bilal Sayın, çocukluğundan beri uzayla ilgilenen biri olduğunu ifade ederek, "Su yosunu olarak bilinen alglerin potansiyel yaşayabilecekleri ortamlar üzerine bir takım araştırmalar yaptım. Bu çalışmayı da kongreye gönderdim ve kabul edildi. Su yosunlarının Proxima Centauri b'de yaşayabileceği konusunda bir çalışma yaptım ve sonuçlarını, keşiflerini ve risklerini makale haline getirdim. Bu çalışmayı yaparken bilimsel çalışmalardan ve kendi gözlemlerimden yararlandım. Su yosunları, en ilkel canlılardan biri olmaları nedeniyle çevreye hızla adapte olabilme avantajına sahiptir" şeklinde konuştu.

Okul Müdürü Rauf Denizler de bu başarıyla ilgili olarak, okullarında daha önce Türkiye rekorları kıran çalışmaların yapıldığını belirtti. Öğrencisinin uluslararası bir kongrede sunum yapacak seviyeye gelmesinden dolayı gurur duyduğunu ifade ederek, bu tür çalışmaların ülkenin gelişimine ve zenginliğine katkı sağlaması açısından önemli olduğunu vurguladı ve öğrencisini tebrik etti.

Muhabir : İrfan Üstün
Diyarbakır haber / Diyarbakır Son Dakika Haber / Diyarbakır Anadolu Haber
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır. Başarım Ajans - Haber Yazımı Web Tasarım Sosyal Medya Yönetimi Reklam Yönetimi